Deense organisatie nodigt Wilders uit

Een Deense organisatie voor persvrijheid heeft Geert Wilders uitgenodigd voor een forumbijeenkomst over zijn antikoranfilm. De PVV-leider verschijnt 1 juni in Kopenhagen om over 'Fitna' en zijn opvattingen over vrijheid van meningsuiting te spreken, zegt de voorzitter van de Free Press Society of 2004 zondag.

Voorzitter Lars Hedegaard voegt hieraan toe dat de uitnodiging niet moet worden opgevat als een provocatie aan de moslimwereld, maar als een manier om de kwestie van de vrijheid van meningsuiting aan te kaarten. "Hij is door bijna iedereen in Europa zwart gemaakt en vervolgd", zegt hij. "Hij heeft voor zover ik weet geen misdaad begaan. Hij heeft eenvoudig zijn mening geuit." Zijn organisatie heeft mede als taak om voor de vrijheid van meningsuiting op te komen, licht Hedegaard toe.

Wilders' film, die op 27 maart via internet werd verspreid, legt een verband tussen terreuraanslagen van moslimextremisten en de koran. De film leidde tot protesten in Pakistan, Maleisië en Indonesië. In andere landen werd opgeroepen tot een boycot van Nederlandse producten.

De Nederlandse regering heeft laten weten dat ze het oneens is met de toon van de film, maar dat Wilders het grondwettelijke recht heeft zijn opvattingen te berde te brengen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties en VN-instellingen veroordeelden de film. Ook de Europese ministers van buitenlandse zaken wezen Wilders' opvattingen van de hand.

Denemarken was in 2006 het middelpunt van een wereldwijde controverse over cartoons in een Deense krant, waarin de profeet Mohammed zou zijn beledigd. De zaak laaide begin dit jaar op toen Deense kranten de cartoons opnieuw publiceerden nadat de tekenaar met de dood was bedreigd.