Doden door rellen in Johannesburg

In de sloppenwijken van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg zijn gisteravond bij rellen verschillende mensen vermoord en raakten tientallen anderen gewond. De gewelddadigheden waren gericht tegen buitenlanders, vooral die uit buurland Zimbabwe.

In de wijk Cleveland vielen de meeste slachtoffers. Hier werden twee mensen in brand gestoken en drie anderen zijn doodgeslagen. Verder werden meer dan vijftig mensen opgenomen in ziekenhuizen omdat ze werden neergestoken of neergeschoten. Uit angst om zelf ook slachtoffer van het geweld te worden, vluchtten ruim driehonderd mensen een politiebureau in.

Ook in de wijken Alexandra, Thokoza en Tembisa vonden ongeregeldheden plaats die gericht waren tegen buitenlanders. In de laatstsgenoemde wijk werd een man doodgeschoten en raakten twee mensen gewond. Huizen en andere persoonlijke bezittingen van buitenlanders werden door de autochtone buurtbewoners kort en klein geslagen.

In Johannesburg wonen honderdduizenden buitenlanders, die daar naartoe zijn gekomen om werk te vinden. De meesten van hen wonen illegaal in de stad die het financiële centrum van Zuid-Afrika vormt.