Verhagen laat Israël niet beschuldigen van racisme

Nederland zal niet accepteren dat volgend jaar tijdens een VN-conferentie opnieuw pogingen worden ondernomen om Israël te brandmerken als een racistische staat.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft dat vandaag gezegd tijdens een bijeenkomst van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de staat Israël.

Verhagen wees erop dat een vorige VN-conferentie over racisme in 2001 in het Zuid-Afrikaanse Durban op een mislukking uitliep, mede doordat een aantal Arabische landen de joodse staat in de slotverklaring van racisme wilden beschuldigen.

''Ik wil u graag verzekeren dat we niet zullen toestaan dat dit opnieuw gebeurt'', zei Verhagen vandaag. Nederland is betrokken bij de voorbereiding van de nieuwe VN-conferentie in 2009, zodat het volgens de minister invloed kan uitoefenen op de ontwikkelingen, samen met de rest van de Europese Unie en andere gelijkgestemde landen.

Maar als de zaken een negatieve wending dreigen te nemen, zal Verhagen niet aarzelen zich terug te trekken. ''Het is onaanvaardbaar voor Israël om aangeklaagd te worden door landen die nog zo'n lange weg te gaan hebben in termen van democratie en respect voor mensenrechten.''

De locatie van de nieuwe VN-conferentie over racisme staat volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken nog niet vast.