Brandweer: gebouw TU Delft voldeed niet aan eisen

Het faculteitsgebouw van de TU Delft dat afgelopen week uitbrandde, voldeed niet aan de huidige brandveiligheidseisen. Dat zegt de Delftse brandweercommandant Jan Bron zondag in De Telegraaf. Hij had de leiding over de bluswerkzaamheden.

De brandweer zou bij een recente controle nog hebben geadviseerd om brandcompartimenten aan te leggen. Daardoor kan een brand zich minder snel uitbreiden. De brandweer kon de universiteit niet dwingen het gebouw aan te passen, omdat voor oudere gebouwen andere eisen gelden dan voor nieuwere gebouwen.

Het AD meldde donderdag al dat de bouweisen in de jaren zestig en zeventig veel soepeler waren. De krant wees er op dat de eerste regels voor brandbestrijding in hoogbouw in 1978 zijn ingevoerd. Het pand dat dinsdag en woensdag uitbrandde, dateert uit 1970.

Het Nederlands centrum voor normalisatie NEN, dat normen voorschrijft, wees er vrijdag op dat de veiligheidsvoorschriften in het algemeen minimaal zijn. Ze zouden vooral zijn gericht op het laten ontsnappen van mensen. Bij een gebouw met veel kostbare inboedel zou een hoger veiligheidsniveau wenselijk zijn. De brandweer kon tijdens de brand onder meer tweehonderd stoelen van beroemde ontwerpers als Gerrit Rietveld redden.

De brand ontstond dinsdag vermoedelijk door kortsluiting in een koffiehoek.