Veel versproducten niet meer vers

Veel versproducten uit de supermarkt zijn op de laatste dag van houdbaarheid niet vers meer. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van het AD.

Vooral vis komt slecht uit de test: bijna tweederde van de vis is op de uiterste houdbaarheidsdatum niet vers meer en een vijfde zelfs bedorven. Ook ongeveer de helft van de andere versproducten die de verslaggevers kochten, zoals groente en vleeswaren, waren niet fris meer op de houdbaarheidsdatum. Alleen zuivelproducten scoorden goed.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zet vraagtekens bij het onderzoek en met name bij de manier waarop de temperatuur van de koelingen is gemeten, aldus woordvoerder Marc Jansen. Volgens het AD-onderzoek was in bijna de helft van de bezochte supermarkten de temperatuur van de koelingen te hoog. In 2007 constateerde de Voedsel en Waren Autoriteit in 20 procent van de gevallen afwijkingen. Jansen noemt dat verschil "onverklaarbaar hoog".