Balkenende verwijt Verdonk gebrek aan daadkracht

Minister-president Jan Peter Balkenende vindt dat Rita Verdonk daadkracht mist. Hij zegt dat vandaag in een interview in De Telegraaf. Balkenende vindt dat de oprichtster van Trots op Nederland (ToN) het politieke debat mijdt en kritiek levert zonder met alternatieven te komen.

Volgens hem heeft zij nog helemaal geen programma. "Je kunt niet zeggen: ik steun het programma van Verdonk, want dat is er niet."

Hij vindt dat zij zich in het parlement niet manifesteert. Volgens de premier spelen politic als Verdonk en Geert Wilders in op het anti-Haags sentiment, dat altijd bij een grote groep in de samenleving bestaat.

Balkenende verwerpt in het vraaggesprek het eeuwige geklaag en cynisme in de maatschappij. "Ik heb het gehad met het negativisme. Jezelf de put in praten." Hij vindt dat ons land er goed voor staat. "We doen het internationaal gezien geweldig, de werkloosheid is historisch laag en het inkomensniveau behoort tot het hoogste in Europa. Bovendien zijn de mensen tevreden over de gezondheidszorg en andere publieke voorzieningen".

In het interview doet hij geen uitspraken over wat hij gaat doen na 2011. Hij wil eerst van deze kabinetsperiode een succes maken. "Ik doe geen uitspraken over wat daarna komt. Ik focus eerst eens even op deze periode."