OM: acht cartoons Nekschot strafbaar

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam meent dat cartoonist Gregorius Nekschot zich in acht cartoons schuldig heeft gemaakt aan discriminatie en mogelijk het aanzetten tot haat of geweld. De spotprenten zijn van het internet verwijderd, zo liet het OM vanavond weten.

Justitie heeft tientallen cartoons van 'Nekschot' beoordeeld. De meeste spotprenten vallen binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van artistieke expressie.

Nekschot werd dinsdag gearresteerd. De politie nam daarbij ook materiaal in beslag. Pas na onderzoek daarvan bleek de arrestant de cartoonist te zijn die zich van het pseudoniem Gregorius Nekschot bedient. De huiszoeking was volgens het OM nodig om de identiteit te achterhalen van de man die elke maand een bedrag overmaakte om de website Gregoriusnekschot.nl te betalen.

Na de arrestatie werd de man voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Nekschot heeft daar geen verklaring afgelegd en beriep zich op zijn zwijgrecht, aldus het OM. De cartoonist is dertig uur op het politiebureau geweest. Justitie wijst erop dat drie dagen en vijftien uur wettelijk zijn toegestaan. De in beslaggenomen spullen worden dit weekeinde teruggegeven.

Het OM verdenkt de cartoonist ervan ''dat hij zich zodanig beledigend heeft uitgelaten over een groep mensen vanwege hun ras of godsdienst dat van discriminatie sprake is''. Daarnaast meent justitie dat zijn cartoons mogelijk aanzetten tot haat tegen die groepen.