Inzet lokvrachtauto werpt vruchten af

De inzet van de zogenoemde lokvrachtauto werpt zijn vruchten af. Sinds de trucks worden ingezet om dieven van vrachtwagenladingen op heterdaad te betrappen, is het aantal aangiften van diefstal flink afgenomen. Dat laat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag weten.

De verkeerspolitie heeft 28 'zeilsnijdende' verdachten aangehouden sinds november, toen met de inzet werd begonnen. Zij probeerden het zeil van de lokauto kapot te snijden om er vervolgens met de lading vandoor te gaan. "In vijftig procent van de gevallen dat de wagen ergens wordt geparkeerd, hebben we beet", zegt een woordvoerder van het KLPD.

Het aantal aangiften van ladingdiefstal door middel van zeilsnijden is in het eerste kwartaal van dit jaar met 21 meldingen afgenomen ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar, toen 86 aangiften werden gedaan. Ladingdiefstallen waarbij het zeil kapot wordt gesneden, komen vooral voor in het zuidoosten en oosten van het land.

Op een parkeerplaats langs de A58 bij Tilburg werden donderdagnacht drie Eindhovenaren op heterdaad betrapt toen ze het zeil van een lokvrachtauto kapotsneden. De mannen sneden even na middernacht de zeilen van vier trucks open, waaronder de lokvrachtwagen. Een paar uur later kwamen ze terug met een bestelbusje en laadden tien flatscreens uit de lokvrachtauto over. De verdachten zijn vastgezet.