Postmarkt wordt per 1 juli vrijgegeven

De Nederlandse postmarkt wordt per 1 juli aanstaande vrijgegeven. Het kabinet zal waarschijnlijk vandaag het besluit nemen om de postmarkt volledig te liberaliseren. Het was lange tijd nog niet duidelijk wat de gevolgen precies zouden zijn, maar staatssecretaris Van Heemskerk van Economische Zaken heeft laten weten nu wel alles op een rijtje te hebben.

In juni 2007 stemde de Kamer al in met een wetsvoorstel, waardoor monopolist TNT niet langer het alleenrecht zou hebben op de bezorging van poststukken die lichter dan vijftig gram zijn. Aan de voorwaarden die het kabinet stelde voor het vrijgeven van de postmarkt is inmiddels voldaan. De nieuwe spelers op de markt, Sandd en Selekt Mail, moesten overeenstemming bereiken over de arbeidsvoorwaarden, waarover nu een 'beginselakkoord' is getekend. Momenteel buigt de Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel.

De onduidelijkheid die lange tijd heerste en samenhing met de toetreding van nieuwe partijen op de Duitse markt, is nu ook zo goed als verdwenen. Nieuwe postbedrijven zouden bij onze oosterburen teveel belemmering ondervinden.

TNT zegt op haar website dat het de liberaliseringsplannen van de Europese Unie en Nederland ondersteunt, maar dat er wel voor een "gelijk speelveld" met Duitsland en Groot Brittannië moet worden gezorgd. Met het oog op oneerlijke (buitenlandse) concurrentie moeten dezelfde regels gelden als in de genoemde landen.