'Rampjaar China astrologisch te verklaren'

Het langverwachte olympische jaar 2008 kent voor China een beroerde start. In vier maanden tijd is China geteisterd door vreselijke sneeuwstormen, sloeg de vlam in de pan in Tibet, vielen veel slachtoffers bij een treinramp, werd de tocht van het olympisch vuur rond de wereld geplaagd door anti-Chinese protesten en als klap op de vuurpijl werd het midden van China deze week door een aardbeving getroffen die aan tienduizenden Chinezen het leven kostte.

Meester in de Feng Shui Raymond Lo denkt met behulp van de Chinese astrologie een deel van de tragische gebeurtenissen terug te kunnen leiden op de geboortedata van de Chinese leiders.

Zowel president Hu Jintao als premier Wen Jiabao werd geboren in 1942, het jaar van het paard. Dit jaar is het jaar van de rat. Het paard en de rat gaan volgens de vierduizend jaar oude astrologische leer niet goed samen. Dus als de leiders van een land geboren zijn in het jaar van het paard, staat dat land dit jaar een turbulent jaar te wachten, zegt Lo. Volgens hem kan het dragen van een ossenamulet verlichting brengen, omdat de os en de rat bevriend zijn.

Een andere verklaring voor de ellende is dat het jaar van de rat in de Chinese astrologie wordt gesymboliseerd door aarde en water, een wankele relatie. Volgens Lo staan China dit jaar daardoor meer natuurrampen te wachten. Maar niet tijdens de Olympische Spelen, want die beginnen op 8-8-2008 en acht geldt in China als geluksgetal. "Dat is een goede dag, een dag van successen", aldus de meester.

Dit laatste is echter niet iedereen met Lo eens. Een aantal Chinese websites suggereert dat het getal acht de laatste tijd juist ongeluk heeft gebracht. Zo kwamen de sneeuwstormen op 25 januari, of 25-1 en 2+5+18. De rellen in Tibet begonnen op 14-3, opgeteld eveneens acht.

De aardbeving ten slotte, was precies 88 dagen voor het begin van de Olympische Spelen.