Scholieren bij herdenking Marokkaanse inzet Tweede Wereldoorlog

In het Zeeuwse Kapelle hebben gisteren een aantal leerlingen van de katholieke basisschool Paschalis uit Den Haag samen met leerlingen van de Haagse islamitische basisschool Yunus Emre de jaarlijkse herdenking van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bijgewoond. Ze stonden stil bij de rol die Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld. Op de Franse begraafplaats liggen 19 Marokkanen begraven die stierven aan het begin van de oorlog.

Geheel naar de wens van PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker, die onlangs voorstelde om meer aandacht te besteden aan de rol van allochtonen bij de bevrijding, werd er uitgebreid stilgestaan bij de rol die Marokkaanse soldaten tijdens de oorlog speelden. Zo vochten tijdens de Wereldoorlog maar liefst  ruim honderdduizend Marokkanen in de oorlog met het Franse leger mee voor de bevrijding van Nederland, zo klonk het tijdens de herdenking. ''Maar weinig mensen weten dat''.

De basisscholieren waren het volledig eens met de staatssecretaris: "We mogen best wat meer aan de Marokkanen en onze voorouders denken en iedereen bij zo'n herdenking betrekken. Iedereen hoort erbij." Daarom wapperde op de begraafplaats naast de Franse en Nederlandse vlag ook het rode Marokkaanse dundoek. Ook werd tijdens de plechtigheid het Marokkaanse volkslied gespeeld.

De aanwezige scholen hopen dat de twee groepen op deze manier leren meer respect voor elkaar op te brengen en dat de beeldvorming over Marokkanen minder negatief wordt.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) meldde eerder deze maand overigens dat de honderdduizend Marokkaanse soldaten niet ingezet werden om Nederland te bevrijden, maar in dienst van het Franse leger vochten in Duitsland en Italië.  Het NIOD benadrukte dat er bij moet worden verteld dat veel Marokkanen in Franse dienst zaten om geld te verdienen. ''Nu hoor je wel eens dat ze Europa wilden bevrijden en het antisemitisme wilden stoppen. Dat is natuurlijk flauwekul'', zo zei NIOD-onderzoeker David Barnouw.

Filmpje van de herdenking staat op de site van de PZC.