Bush slaat optimistische toon aan in Israël

Dat Israël zestig jaar bestaat is volgens de Amerikaanse president George Bush reden optimistisch te zijn over de mogelijkheid tot democratisering in het hele Midden-Oosten. "Wat hier is gebeurd is overal mogelijk", zei hij woensdag nadat hij in Jeruzalem was aangekomen. Bush is in Israël om het 60-jarig bestaan van het land te vieren, maar ook om tegen het eind van zijn presidentschap nog een poging te wagen vrede tussen Israël en de Palestijnen tot stand te brengen.

Bush zei dat hij met het moderne Israël als voorbeeld andere landen in de regio voor kan houden dat ze reden tot optimisme hebben. "Ik vermoed dat als je zestig jaar geleden had geprobeerd je voor te stellen wat er van Israël zou worden, het moeilijk zou zijn geweest zo'n welvarend, hoopvol land voor je te zien", zei Bush tijdens een onderhoud met de Israëlische president Shimon Peres. "De mensen zouden ongetwijfeld hebben gezegd: 'We zouden omringd worden door vijandelijke krachten'."

Bush' rooskleurige boodschap werd ietwat ontkracht door de zorgwekkende gebeurtenissen van alledag. In het zuiden van Israël raakten zeker veertien mensen gewond toen in een druk winkelcentrum een vanuit de Gazastrook afgeschoten raket ontplofte. Het Israëlische leger doodde in de Gazastrook drie Palestijnse extremisten en twee Palestijnse burgers. De Israëlische premier Ehud Olmert probeerde zich te verdedigen tegen de beschuldiging dat hij steekpenningen heeft aangenomen. Een minister zei dat Olmert toestemming heeft gegeven voor de bouw van honderden huizen in een joodse nederzetting op de Westoever. Een dergelijk besluit zou een bedreiging vormen voor vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

Bush heeft er zijn vertrouwen in uitgesproken, hoewel de laatste tijd minder stellig, dat er voor hij begin volgend jaar vertrekt nog een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord tot stand komt. Hij lijkt er echter niet op te rekenen dat er tijdens zijn vijf dagen durende bezoek aan de regio, behalve Israël doet hij ook Saudi-Arabië en Egypte aan, een doorbraak gaat plaatshebben. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice noemde het kort geleden onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk dat het Israëlisch-Palestijnse conflict in de komende acht maanden wordt opgelost.

In een toespraak die hij donderdag in de Knesset, het Israëlische parlement, houdt zal Bush uiteenzetten hoe hij denkt dat Israël eruitziet als het zijn 120-jarig bestaan viert. Volgens Bush is er dan sprake van vreedzame co-existentie met een Palestijnse staat, zei woordvoerder Gordon Johndroe van het Witte Huis. Bush zal zeggen dat de Verenigde Staten en Israël het geloof delen dan alle volken recht hebben op vrede, dat democratie de beste garantie is voor mensenrechten, dat vrijheid van godsdienst een fundamenteel kenmerk is van een beschaafde samenleving en dat het altijd verkeerd is om met geweld te proberen politieke doelen te bereiken, aldus Johndroe.

Volgens een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering zal Bush ook aanstippen dat de Palestijnen een heel andere kijk hebben op de verjaardag van Israël. Hij zal zijn zorgen uitspreken over de kwaliteit van het dagelijks bestaan van de Palestijnen en Israël op zijn verantwoordelijkheid wijzen om die te verbeteren, aldus de zegsman.