'Marokkanen beheersen drugsmarkt Maastricht'

De criminele drugsmarkt in Maastricht is in handen van enkele Marokkaanse maffiafamilies uit de Randstad. Dat heeft de burgemeester van de Limburgse hoofdstad gisteravond gezegd in het tv-programma Pauw en Witteman. Leers vertelde in het programma over de dood van drie Marokkaanse drugsrunners afgelopen weekend in Maastricht.

De leidinggevenden vanuit de Randstad huren voor een paar duizend euro runners in, die worden vervangen zodra ze de cel indraaien of zich te pletter rijden tegen bijvoorbeeld een betonnen muur.

De drugsrunners zijn op zoek naar buitenlandse auto's waarvan ze vermoeden dat de inzittenen drugs willen kopen. Ze dwingen de buitenlanders op de A2 - die  door Maastricht loopt - met hen mee te gaan naar een illegaal drugsverkooppunt. Daarbij schuwen ze niet om auto's van de weg te rijden en toeristen met wapens te bedreigen.

Volgens de burgemeester behoorde de drie omgekomen jongeren uit Rotterdam ((20-25 jaar)  tot de ‘top tien van de drugsrunners'. De bestuurder had bovendien geen rijbewijs.

Gisterenmiddag maakte Leers zich wederom weer eens kwaad over het Nederlandse drugsbeleid. Doordat de coffeeshops niet naar de grens mogen worden verplaatst, heeft zijn stad te maken met vele drugstoeristen, wat weer de drugsrunners aantrekt. Hij hoopt dat de landelijke politiek nu eens zijn verantwoordelijkheid neemt. 'Dit kan zo niet doorgaan. Wij willen geen stad zijn waar de projectielen als rijdende bommen door de stad heen racen. Mensen rijden zich dood, letterlijk, is nu gebleken. Nu gaat het nog om de drugsrunners zelf, morgen misschien om onschuldigen'', aldus een boze burgemeester.

De afgelopen zeven maanden stak de Maastrichtse politie 10.000 manuren in onderzoek naar drugsrunners. In die tijd werden 850 drugsrunners gecontroleerd, van wie er 125 zijn opgepakt. Ook werden 67 auto's in beslag genomen. 151 verdachten kregen een gebiedsontzegging. ''Desondanks blijven ze terugkomen'', zei Leers

Met dank aan Walter_Sobchak voor de submit.