Balkenende: drugscontrole Surinamers met scan

Scans kunnen de uitgebreide fouilleringen waar Surinamers op Schiphol mee te maken hebben, mogelijk vervangen. Dat zei premier Jan Peter Balkenende (CDA) dinsdag tijdens zijn bezoek aan Suriname. Surinamers kunnen nu op de Amsterdamse luchthaven van top tot teen worden gefouilleerd op cocaïne.

Tegelijkertijd verdedigde Balkenende de zogeheten honderdprocentcontroles op de luchthaven. Vorig jaar werden zeshonderd Surinamers op Schiphol gepakt met drugs op zak, stipte de premier aan. "Met de hulp van technologie kunnen de controles zonder fysiek contact plaatsvinden", voegde hij daar aan toe.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei maandag al dat afschaffing van de honderdprocentcontroles voor hem geen optie is. De Surinaamse president Ronald Venetiaan verklaarde dinsdag er bij Balkenende op aan te hebben gedrongen de controles humaner te maken.

In Suriname wordt het Nederlandse beleid, ingevoerd in 2004, als discriminerend bestempeld. De Surinaamse regering diende in 2006 een klacht in nadat de Surinaamse minister van werkgelegenheid Joyce Amarello-Williams was onderworpen aan een uitvoerige fouillering.

Balkenende en Verhagen sluiten hun bezoek aan Suriname woensdag af. Zij reizen daarna af naar Peru voor een conferentie van staatshoofden en regeringsleiders van EU-lidstaten en Latijns-Amerikaanse en Caribische landen.