Actie voor Birma loopt zeer slecht

De inzamelingsactie voor de slachtoffers van de orkaan in Birma (of Myanmar) loopt erg stroef. De samenwerkende hulporganisaties noemen het zelfs de slechts lopende actie ooit. Gironummer 555 werd vorige week geopend en sindsdien is er maar 400.000 euro gestort.

Voor andere rampen, zoals de tsunami, werd in korte tijd veel meer geld overgemaakt. Het Rode Kruis denkt dat meespeelt dat er maar weinig beelden van de ramp in Birma zijn. Bovendien zijn mensen huiverig om geld te geven omdat ze denken dat het niet op de goede plaats terechtkomt door tegenwerking van het militaire bewind.

Toch doet voorzitter Cees Breederveld van de samenwerkende hulporganisaties een dringend beroep op de bevolking geld te storten op giro 555. "Alle hulp is nodig, want het is een ramp van catastrofale omvang", zegt hij.

Het Rode Kruis heeft sinds afgelopen weekend een luchtbrug vanuit Kuala Lumpur naar Birma. De hulpgoederen bestaan uit muskietennetten, tentdoek, Jerry cans, emergency shelter kits en hygiëne pakketten. Naast de hulpgoederen heeft het Rode Kruis inmiddels ook dertien hulpverleners van buiten Birma het land in gekregen. Deze hulpverleners coördineren de hulpverlening in het getroffen gebied door 27.000 Birmese vrijwilligers.