Rechters snelkookpanmoord vragen om verschoning

De drie rechters die moeten oordelen over de zogenoemde snelkookpanmoord in Haarlem hebben een verschoningsverzoek ingediend. Ze willen dat andere rechters de zaak overnemen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bekendgemaakt. De rechters voldeden daarmee aan de eis van de verdediging.

De verdediging ontving vorige week stukken van de rechtbank waarin volgens de advocaten oordelen zouden worden gegeven. De rechters zijn hierdoor niet onpartijdig, stelde de verdediging daarop. De rechters zeiden onpartijdig te zijn en meenden de zaak nog zelf te kunnen behandelen, maar begrepen tegelijkertijd dat de verdediging er geen vertrouwen meer in had. Daarom dienden ze het verzoek in.

De zaak is dinsdag direct in behandeling genomen en de verschillende partijen zijn gehoord. De kamer doet over twee weken uitspraak.

Het is volgens de rechtbank de eerste keer dat er een verschoningsverzoek wordt ingediend omdat informatie van de rechtbank is uitgelekt. Van het Openbaar Ministerie zijn wel eens stukken uitgelekt. De uitspraak van de verschoningskamer zal dan ook als jurisprudentie dienen voor volgende zaken.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hoofdverdachte Mehmet Y. ervan in 1997 in zijn woning in Haarlem zijn 28-jarige broer Ali Y. met een ijzeren hamer te hebben doodgeslagen. Het lichaam van het slachtoffer werd in stukken gehakt en door een gehaktmolen gehaald. Het hoofd van de broer werd in een snelkookpan gekookt. De lichaamsresten werden gedumpt langs snelweg A15. Mehmet zou in 2002 ook zijn 30-jarige vrouw hebben vermoord. Haar lichaam is nooit gevonden. Y. zegt niet bij de moorden betrokken te zijn geweest.