Doden Maastricht waren drugsrunners

De drie doden die zaterdagochtend in Maastricht vielen, behoorden tot de top 10 van bekende drugsrunners. Dat heeft de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers vanmiddag op Radio 2 gezegd.  Het is niet bekend of de ze op het moment van het ongeluk ook bezig waren met drugsrunnen. Mogelijk waren ze in een rivaliteit of race verwikkeld met een andere auto.

Leers, die aan het begin van de middag een persconferentie gaf, zegt dat Maastricht de laatste tijd wordt geplaagd door drugsrunners vanuit met name de Randstad. Geregeld rijden ze met snelheden tot 200 kilometer per uur door de stad. Ook het verongelukte drietal reed onverantwoord hard, toen ze tegen de betonnen muur belandden. Dat blijkt ook wel uit het feit dat het wrak 'vierkant werd weggetakeld'. Wat wil zeggen dat de auto van de plek des onheils is verwijderd met de stoffelijke overschotten er nog in. Zij zaten zodanig bekneld dat het uren heeft geduurd voordat de lichamen uit het autowrak konden worden gehaald.

Leers maakte zich  wederom kwaad over het Nederlandse drugsbeleid. Doordat de coffeeshops niet naar de grens mogen worden verplaatst, heeft zijn stad te maken met vele drugstoeristen, wat weer de drugsrunners aantrekt. Hij hoopt dat de landelijke politiek nu eens zijn verantwoordelijkheid neemt.

''Dit kan zo niet doorgaan. Wij willen geen stad zijn waar de projectielen als rijdende bommen door de stad heen racen. Mensen rijden zich dood, letterlijk, is nu gebleken. Nu gaat het nog om de drugsrunners zelf, morgen misschien om onschuldigen'', aldus een boze burgemeester.

Politiewoordvoerder Frans Kooiman van de Maastrichtse politie zei eerder vandaag al dat het ging om drugskoeriers uit Rotterdam. Hij wilde niet bevestigen dat het om Nederlanders van Marokkaanse komaf zou gaan. Alle mannen waren tussen de 20 en 25 jaar oud.

Een vierde inzittende, een 21-jarige manuit Gouda, raakte zwaar gewond. Hij ligt met hersenletsel in een ziekenhuis.

Maastricht wordt al maanden geteisterd door naar schatting 400 Marokkaanse drugsrunners uit de Randstad, die met hun auto's met zeer hoge snelheid door de stad rijden en daarbij levensgevaarlijke capriolen uithalen. Ze rijden op de A2 tussen Maastricht en de Belgische grens bij herhaling buitenlandse automobilisten klem om hen drugs te verkopen.

De afgelopen zeven maanden stak de Maastrichtse politie 10.000 manuren in onderzoek naar drugsrunners. In die tijd werden 850 drugsrunners gecontroleerd, van wie er 125 zijn opgepakt. Ook werden 67 auto's van drugsrunners in beslag genomen. 151 verdachten kregen een gebiedsontzegging. Desondanks bleven deze mensen terugkomen, zei Leers.

Submitter:  Bron: Radio 2 / e.a