Leers gelauwerd door Amerikaanse universiteit

De Maastrichtse burgemeester Gerd Leers heeft zaterdag een eredoctoraat ontvangen van de University of Central Missouri in de Verenigde Staten. Dat heeft de universiteit laten weten. Leers wordt geroemd om zijn proactieve strijd tegen illegale drugshandel. Ook de goede band tussen de universiteit en de Limburgse hoofdstad is reden om de CDA'er in het zonnetje te zetten.

Leers nam het eredoctoraat persoonlijk in ontvangst. Samen met zijn echtgenote was hij daarvoor naar Warrensburg getogen. In zijn dankwoord toonde hij zich uit de grond van zijn hart vereerd en sprak hij de hoop uit dat de goede band voor altijd blijft bestaan.

De vriendschap wordt onder meer geïllustreerd door de inzet van Leers voor het Maastricht Centre for Transatlantic Studies, een internationale onderwijsinstelling in de Limburgse hoofdstad waar Amerikaanse studenten terechtkunnen. In een toelichting schrijft de universiteit dat Maastricht onder het burgemeesterschap van Leers Amerikaanse studenten altijd enorm helpt als het bijvoorbeeld gaat om het regelen van de vereiste papieren om in het buitenland te studeren.

Leers staat al jaren op de barricade tegen de drugsoverlast in zijn stad, van zowel drugsrunners als van Duitsers en Belgen die de weg naar de coffeeshop weten te vinden. Hij toont zich voorstander van de legalisering van wiet. Daarmee is hij binnen zijn partij vooralsnog een roepende in de woestijn. In zijn overtuiging gaat Leers ludieke acties niet uit de weg: met de Limburgse punkband De Heideroosjes maakte hij het nummer 'Da's toch dope man!'. Voor het plan van de gemeente Maastricht om enkele coffeeshops te verplaatsen naar de rand van de stad stak de rechter begin maart overigens voorlopig een stokje.