Studenten hebben recordbedrag aan studieschuld

Nederlandse studenten en oud-studenten staan momenteel voor een recordbedrag van twaalf miljard euro in het krijt bij het ministerie van Onderwijs. Dat heeft de Informatie Beheer Groep (IB-Groep), die namens de overheid de studiefinanciering regelt, bevestigd na een bericht daarover van studentenblad Sum Magazine.

Studenten hebben zich dit jaar al flink in de schulden gestoken. In totaal leenden zij in de eerste vier maanden van dit jaar 903 miljoen euro bij de IB-Groep. Dat is 22 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar, schrijft Sum vrijdag op basis van cijfers die de IB-Groep heeft verstrekt.

Een kwart van alle studenten heeft een lening. Dat aantal is volgens Sum al jaren gelijk, maar de studenten die lenen steken zich wel dieper in de schulden. De gemiddelde schuld die een oud-student moet afbetalen is dit jaar twaalfduizend euro, vijftig procent meer dan in 2004, toen de gemiddelde schuld van leners die in de aflosfase zitten achtduizend euro bedroeg.

Lenen bij de IB-Groep is interessant, omdat de rente van 4,17 procent gemiddeld lager is dan die bij banken. Bovendien krijgen de studenten na hun studie twee jaar de tijd om een baan te zoeken voordat ze moeten beginnen met afbetalen.

Volgens Sum gaat lenen sinds de invoer van de prestatiebeurs in 1996 haast automatisch. Wanneer de prestatiebeurs na vier verstrijkt en de student nog bezig is met een opleiding, zet de IB-Groep de beurs automatisch om in een maximale lening. De student moet vervolgens contact opnemen met de IB-Groep om de lening stop te zetten of te veranderen in een ander bedrag. Dat doen veel studenten niet, weet Sum.