EU-voorzitter: Islam onderdeel van Europa

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso  is de islam niet langer een vreemde religie van buiten Europa. ''De islam is  nu een onderdeel van Europa. Moslims en de islam nemen al een belangrijke plaats in onder de Europese bevolking'', aldus Barroso tijdens een door de EU georganiseerde bijeenkomt met twintig religieuze leiders.

Grootmoefti Ceric van Bosnië-Herzegovina reageerde direct door te zeggen dat de EU dan ook het lidmaatschap van Turkije niet moet tegenhouden als de islam ''inderdaad'' een deel van Europa is.

Op de bijeenkomst spraken bisschoppen, rabbi's en moefti's met Barosso, de Sloveense premier Janez Jansa (voorzitter van de Europese Raad) en met  Hans-Gert Poettering, voorzitter van het Europees Parlement.  Barosso benadrukte daar ook dat het belangrijk is om de vrijheid van meningsuiting en het respect voor andere religies met elkaar te combineren. 

Naast de relatie tussen de verschillende religies werd ook over de klimaatverandering gesproken.  De religieuze leiders benadrukten eerder deze week al het belang van het terugdringen van de CO2-uitstoot om ''de schepping te beschermen''.

Met dank aan onzeislam voor de submit.