Vrijspraak na laten besnijden zoontjes tegen wil moeder

Een 35-jarige moslimvader van Marokkaanse komaf is door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van zware mishandeling nadat hij zijn twee zoontjes, tegen de wil van hun moeder, had laten ontdoen van hun voorhuid. De moeder, een Nederlandse vrouw,  vond het in eerste instantie goed dat de kinderen zouden worden besneden. Ze kwam daar echter op terug toen de relatie spaak liep. Zij wilde haar kinderen er later zelf over laten beslissen.

Het besnijden van jongens is in Nederland niet strafbaar. Maar omdat het tegen de wil van de moeder plaatsvond, besloot Justitie de man te vervolgen. De aanklager eiste twee weken geleden 4 maanden cel.

De rechter is echter van mening dat jongensbesnijdenis ''maatschappelijk is ingebed'' en ''niet is te beschouwen als zware mishandeling of mutilatie''.  De vader werd wel veroordeeld voor het onttrekken van de kinderen aan het ouderlijk gezag. Hij had zijn kinderen niet zonder toestemming van de moeder naar de besnijdenisarts mogen brengen. Hij kreeg daarvoor zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf.

De arts die in 2005 de besnijdenis van de jongens (3 en 6 jaar oud) verrichtte en die verzuimde vast te stellen of de vader wel het wettelijk gezag over de jongens had, kreeg al eerder een waarschuwing van het medisch tuchtcollege.

Relevante links:
'Besnijden jongens ook verbieden'
Donner: geen verbod op jongensbesnijdenis
Besnijdenis geeft niet minder seksplezier