Verhagen: opstelling regime Myanmar schandalig

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken vindt het 'schandalig' dat het regime in Myanmar weigert hulpverleningsorganisaties, die klaar staan aan de grens, toe te laten tot het land. Verhagen heeft dat dinsdagavond gezegd in het tv-programma Het Elfde Uur.

Nederland zal druk uitoefenen op de regering van Myanmar om de hulpverleners alsnog toegang te verlenen, aldus de minister. Het kabinet heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp aan de slachtoffers van de cycloon in Myanmar, zo maakte minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maandag bekend. Dat bedrag gaat niet naar de regering, maar loopt via de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Het geld is volgens Verhagen bedoeld om 'de eerste nood te lenigen'.

Ook Koenders maakt zich bezorgd over hulpverleningsorganisaties die de grens niet over mogen. "Geld is niet het probleem, het gaat om toegang”, zei hij dinsdagavond in het NOS Journaal. Koenders hoopt dat de regering van Myanmar woensdag besluit meer hulpverleners het land binnen te laten.