Saddam was doodsbang voor Aids

Saddam Hoessein was tijdens zijn drie jaar durende gevangenschap vooral bang om een geslachtsziekte op te lopen. Dat blijkt uit aantekeningen die hij maakte in zijn cel, aldus de Arabische krant Al-Hayat. Het Amerikaanse leger bevestigt de pagina's te hebben vrijgegeven.

Toen de voormalige Irakese leider erachter kwam dat Amerikaanse soldaten zijn waslijn gebruikten om hun kleding op te drogen, eiste Saddam dat dit onmiddellijk zou stoppen. "Ik heb uitgelegd dat zij jong zijn en dat zij jonge mensen ziekte kunnen hebben,"aldus de dictator in de aantekeningen. "Mijn grootste angst is om een geslachtsziekte of hiv op te lopen in deze omgeving." De meeste soldaten negeerden zijn verzoek over de waslijn.

De voormalige Irakese leider beschrijft ook hoe hij steeds beter werd in de Engelse taal door veel te communiceren met zijn Amerikaanse arts en de soldaten. "Ik moet mijn handen gebruiken en gebaren maken als ik het juiste Engelse woord niet weet," schrijft de dictator. "Maar onze taal (Arabisch) blijft toch mooier en dieper.''

Naast het leren van de 'taal van de bezetter' moest Saddam nog iets ander doen wat de hij niet gewend was: om een gunst vragen. Hij wilde een bloem in zijn cel en dat kostte hem de nodige moeite. "Het is een serieuze opgave voor mij om voor het eerst in mijn leven iets te moeten vragen."

Volgens de Amerikaanse legerwoordvoerder in Irak kunnen de aantekeningen niet worden gezien als een dagboek. Saddam zou duizenden onsamenhangende pagina's hebben geschreven. Daarbij zaten onder andere gedichten, waarvan Al-Hayat er ook een aantal heeft gepubliceerd.

Overigens is het niet de eerste keer dat persoonlijk materiaal over Saddam in de media verschijnt. In 2004 publiceerde diverse dagbladen foto's van de Irakese leider die in zijn onderbroek de badkamer uitliep.

Saddam Hoessein werd op 13 december 2003 door het Amerikaanse leger opgepakt en drie jaar later, in 2006, ter dood veroordeeld vanwege misdaden tegen de menselijkheid. De executie vond plaats op zaterdag 30 december om 06:07 lokale tijd in de gevangenis in Camp Justice. Dit werd met mobiele telefoons gefilmd en leidde tot een flinke rel.