Frankrijk kwaad om Britse stokbroden

Er is grote verontwaardiging ontstaan onder de Franse bevolking naar aanleiding van een contract dat de nationale spoorwegmaatschappij heeft afgesloten met een Brits bedrijf. Het gaat dan ook niet om zomaar een contract, maar om de nationale trots van Frankrijk: stokbrood. Elk stokbrood dat wordt verkocht aan boord van Franse treinen, zal van Britse makelij zijn.

De Engelse bakkerij Fosters of Barnsley was met een aantal Franse collega's in de race voor een contract om stokbroden te leveren aan de Franse spoorwegen. Tot grote verbazing van de lokale bakkers, kreeg het Britse bedrijf de opdracht. De verontwaardiging werd nog groter toen men er achter kwam dat de Britten een bakmethode gebruiken, die in Frankrijk is verboden. Franse bakkers mogen namelijk geen vet gebruiken dat het brood lang vers houdt, terwijl dat in de rest van Europa wel mag als gevolg van een Europese richtlijn.

De ondernemers achter de Fosters of Barnsley bakkerij willen, door gebruik te maken van het achterdeurtje in de wetgeving, nu ook in de rest van Frankrijk hun stokbrood aan de man brengen. De bedrijfsleider van de Britse bakkerij wordt nu al "de meest gehate man van Frankrijk" genoemd door de Franse pers.