Schrik na internetwoede Zaamslag

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen waar ook het Zeeuwse dorp Zaamslag onder valt, is geschrokken van de felle reacties op internet na het doodslaan van postbode Peter Herwegh. Na het bekend worden van dat afschuwelijke nieuws en de naam van de 16-jarige hoofdverdachte Michiel de K., sloeg bij sommige inwoners van Zaamslag het verdriet om in woede. Op diverse internetfora klonk de oproep om de relschoppers, die op Koninginnenacht een spoor van vernielingen door het dorp trokken en waarvan ook De K. deel uitmaakte, op te hangen of te martelen. Ook werden foto’s van de daders via het net verspreid, evenals volledige naam- en adresgegevens én telefoonnummers.

''Ik hoop en verwacht dat de lieden die dit soort vunzigheid intikken op hun computer, niet daadwerkelijk uitvoeren wat ze verkondigen. Maar de politie houdt dit allemaal wel in de gaten”, aldus de burgervader vandaag in De Telegraaf.

De weduwe van de 56-jarige Peter Herwegh heeft kort na de moord opgeroepen geen wraakacties te ondernemen. In het dorp hangen posters met een tekst van haar die onder meer luidt: ''Vergelding is slechts een voortzetting van deze zinloze daad. Niemand is ermee geholpen.''

Herwegh is vermoedelijk doodgeslagen met een klauwhamer. Naast de 16-jarige De K. zit daarvoor ook een 17-jarige jongen uit Terneuzen in voorarrest. Burgemeester Lonink zei eerder dat Herwegh ''niet meer dan zijn burgerplicht heeft gedaan. Hij heeft de groep van twintig jongeren aangesproken op hun gedrag, waar hun ouders in tekort zijn geschoten. Het heeft hem zijn leven gekost.'' Volgens Lonink tipte het slachtoffer de politie al eerder die avond, en vertelde hij zijn vrouw dat hij zelf iets aan de overlast zou proberen te doen.

Premier Jan Peter Balkenende, zelf afkomstig uit Zeeland, heeft in een persoonlijk telefoongesprek met burgemeester Lonink zijn steun en medeleven uitgesproken aan de dorpsgemeenschap van Zaamslag en aan de nabestaanden van de overleden postbode.

Herwegh wordt zaterdag gecremeerd. Zijn nabestaanden hebben gevraagd of een rockevenement dat voor die dag in Zaamslag gepland stond, Stropierock, kon worden geschrapt. De organisatie heeft daaraan gehoor gegeven. Er wordt een nieuwe datum voor het festival gezocht.