Commandant: meer commando's VS naar Irak

Zelfs als het aantal Amerikaanse militairen in Irak wordt teruggebracht, zal het aantal Amerikaanse commando's daar waarschijnlijk toenemen. Dat heeft de commandant van het Amerikaanse Special Operations Command, admiraal Eric Olsen, gezegd in een interview met het persbureau AP.

Nu bevinden zich in Irak zo'n 158.000 Amerikaanse militairen (onder wie vijfduizend commando's) maar eind juli moet hun aantal zijn teruggebracht tot ongeveer 140 duizend. Het aantal commando's zal waarschijnlijk eerder toe- dan afnemen, aldus Olsen.

De verschillende commando-eenheden waarover het Amerikaanse leger beschikt, zijn na de inval in Irak in maart 2003 voor het overgrote deel ingezet in het Midden-Oosten en Afghanistan. Vóór 11 september 2001 had slechts 20 à 25 procent van de activiteit van Amerikaanse commando's in deze gebieden plaats. Na maart 2003 is dat gestegen tot 80 procent, zei Olsen. Het budget van de Amerikaanse commando-eenheden is gestegen van 2,3 miljard dollar (1,4 miljard euro) in 2001 tot 7,3 miljard dollar (4,7 miljard euro) dit jaar.