Plechtigheden Wageningen vlekkeloos verlopen

De plechtigheden waarmee in Wageningen de bevrijding van Nederland in 1945 en de vrijheid in het algemeen is herdacht, zijn volgens de organisatie vlekkeloos verlopen. Volgens een eerste schatting hebben tussen de 90.000 en 100.000 mensen naar het Vrijheidsdefilé gekeken.

De 1300 oudstrijders, die deels nog hebben meegevochten in de Tweede Wereldoorlog, volbrachten allen hun eremars door het centrum van de Gelderse plaats. Sommige veteranen zijn al dik in de negentig. De organisatie houdt er elk jaar rekening mee dat de feestdag sommigen te veel kan worden, maar dit jaar meldde zich niemand met gezondheidsklachten.

Wageningen beraadt zich de komende jaren op de toekomst van de viering van Bevrijdingsdag, aldus het Comité 4 en 5 Mei Wageningen. Binnen afzienbare tijd zullen er immers geen geallieerde oudstrijders meer zijn voor wie het defilé een jaarlijks hoogtepunt is. Maar zolang zich zelfs uit Canada en Nieuw-Zeeland deelnemers aanmelden, blijft Wageningen iets voor hen organiseren op 5 mei.