De Hoop Scheffer waarschuwt voor proliferatie

Meer landen kunnen het voorbeeld van Iran en Noord-Korea volgen en kernwapens ontwikkelen en daarom is het door de NAVO voorgestelde raketschild in oostelijk Europa van groot belang voor de internationale veiligheid. Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer heeft dit maandag op een conferentie op het Praagse ministerie van buitenlandse zaken gezegd.

De NAVO-chef haalde verdenkingen aan dat Syrië in het geheim werkte aan de bouw van een kernreactor. CIA-directeur Michael Hayden zei vorige maand dat een door Israël in september vernietigde, Syrische kernreactor binnen een jaar voldoende plutonium had kunnen produceren voor een of meer atoombommen.

"Het aantal staten dat ballistische raketten heeft is groeiende, langzaam maar zeker", zei De Hoop Scheffer. "De proliferatie van ballistische raketten is een realiteit die ons allen raakt."

Aangenomen wordt dat Tsjechië volgende maand een verdrag ondertekent dat de Verenigde Staten in staat zal stellen een radarinstallatie op Tsjechisch grondgebied te bouwen. De Amerikaanse plannen voorzien in een radarinstallatie in Tsjechië en tien luchtdoelraketten in Polen. De regering in Warschau heeft nog geen besluit genomen.

NAVO-leiders stemden vorige maand op een topconferentie in het Roemeense Boekarest in met de Amerikaanse plannen, ondanks felle Russische bezwaren daartegen. De Hoop Scheffer zei te hopen dat Moskou zich zal realiseren dat het niet immuun is voor raketten en zich alsnog zal aansluiten bij het systeem. De NAVO is bereid een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden van een koppeling van de raketsystemen van de Verenigde Staten, de NAVO en Rusland, zei de NAVO-chef.