Australische specialist: betaal voor donornieren

Een Australische nierspecialist wil het chronische tekort aan donornieren in zijn land aanpakken door de overheid voor donornieren te laten betalen. Als het aan specialist Gavin Carney ligt wordt voor een gedoneerde nier maximaal vijftigduizend Australische dollar (dertigduizend euro) betaald.

Als het verbod op de verkoop van organen wordt opgeheven, kunnen duizenden levens worden gered en miljarden euro's bespaard op de behandelingskosten van nierpatiënten. Ook hoeven mensen dan niet meer naar Derde Wereldlanden uit te wijken om daar een orgaan te kopen en een riskante operatie te ondergaan, meent Carney.

"We hebben van alles geprobeerd om orgaandonatie te stimuleren en de getallen zijn de laatste tien jaar niet omhoog gegaan. Mensen lijken hun organen nu eenmaal niet gratis weg te willen geven", concludeert Carney. Als voor donororganen wordt betaald, dan zijn de wachtlijsten binnen vijf jaar gehalveerd, voorspelde hij.

Het voorstel van Carney, hoogleraar aan de Australische Nationale Universiteit, werd resoluut van de hand gewezen door minister van gezondheid Nicola Roxon. Ook belangengroepen verwierpen Carney's plan, omdat vooral arme mensen geneigd zouden zijn om hun organen af te staan.

In Australië wachten meer dan 1800 mensen op een nier, waar er vorig jaar slechts 343 beschikbaar waren. De gemiddelde wachttijd is vier jaar. Het land telt ongeveer tien donoren per miljoen mensen. Ter vergelijking: Duitsland heeft vijftien donoren per miljoen mensen, Nederland heeft er 25, de VS 27 en Spanje 35, volgens cijfers van de Australische overheid.

Vorige week kondigden de Filipijnen een verbod aan op orgaantransplantaties voor buitenlanders, in een poging de bloeiende zwarte markt in organen van arme mensen tegen te gaan.