PVV: Spoeddebat rol allochtonen bij bevrijding

De PVV heeft vandaag verontwaardigd gereageerd op het voorstel van PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) om meer aandacht te besteden aan de rol van allochtonen bij de bevrijding van Nederland. Tweede Kamerlid Martin Bosma spreekt van ''multiculturele geschiedvervalsing''.

De PVV'er wil na het reces een spoeddebat houden over de kwestie met Bussemaker en PvdA-minister Ronald Plasterk (Onderwijs). ''De rol van allochtonen tijdens de oorlog is te verwaarlozen. Maar de PvdA wil die rol nu opkloppen om haar islamitische achterban te paaien'', stelt het Kamerlid.

Hij vindt voorts dat Bussemaker niet had mogen voorstellen om pabostudenten te onderwijzen over de betekenis die allochtonen in de Tweede Wereldoorlog hebben gehad, omdat het niet haar werkgebied betreft.

Bussemaker zei gisteren in een gesprek bij de Nederlandse Moslim Omroep dat ze wil dat pabo-studenten meer leren over de rol van allochtonen. Zodra zij zelf voor de klas staan, kunnen ze daar dan over vertellen. Naast de geallieerden waren bijvoorbeeld ook Marokkanen, Algerijnen, Surinamers en Antillianen bij de bevrijding van Nederland betrokken, aldus de staatssecretaris.