'VS verwacht eurokoers boven twee dollar'

Veel bestuursvoorzitters uit de Verenigde Staten verwachten dat de eurokoers de USD 2-grens zal overschrijden. Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants onder 255 CEO's uit de VS en Europa, waaronder Nederland.

"Het blijkt dat topmanagers aan weerszijden van de oceaan denken dat de koers van de euro voorlopig hoog blijft", vertelt Arnoud van der Slot van Roland Berger Strategy Consultants. "Veel Amerikaanse CEO's verwachten zelfs dat hij binnenkort de USD 2-grens overschrijdt."

Wereldwijd worden inmiddels meer dan de helft van alle investeringen gedaan in euro's en zijn er meer eurobiljetten in omloop dan briefjes van de dollar, zo stellen de onderzoekers. "Centrale banken, regeringen en topmanagers schakelen massaal over van dollars naar euro's", aldus Van der Slot.

De Amerikaanse bestuursvoorzitters geloven niet dat de euro op de lange termijn een echte bedreiging vormt voor de - tot voor kort ongenaakbare - dollar. Driekwart van de Amerikaanse CEO's denkt dat de Europese munt nooit en te nimmer een serieuze concurrent wordt van de dollar. Daar is Europa militair en politiek te zwak voor, zo komt in het onderzoek naar voren. De Europese bestuurders houden het juist wel voor mogelijk.

Volgens Van der Slot leidt de koersverhouding tussen de euro en dollar ertoe dat Europese CEO's hun strategie aanpassen. "Door de sterke euro wordt Europa namelijk niet alleen rijker, maar ook duurder. Veel van hen gaan daarom naarstig op zoek naar nieuwe afzetmarkten, ontplooien een sterke focus op kostenbesparing en zetten in op handel en investeringen binnen het Eurogebied."

Daarnaast geeft helft van de bestuursvoorzitters in Europa aan zich steeds meer te richten op Azië, Rusland en het Midden-Oosten. "Deze landen rekenden tot voor kort altijd in dollars. Langzaamaan zie je echter dat ook zij verschuiven en juist de euro integreren in hun prijsbeleid. De Russische gasprijs hangt bijvoorbeeld al sterk samen met de Euro. Doordat deze landen hier in toenemende mate voor openstaan, wordt het steeds interessanter voor Europese partijen om hier zaken mee te doen. Dit zie je dan ook steeds meer gebeuren", aldus Van der Slot.