Reisbeperking Maleisische vrouwen van de baan

Een plan van de Maleisische minister van buitenlandse zaken om vrouwen die alleen naar het buitenland willen reizen te verplichten daarvoor toestemming te vragen aan hun ouders of werkgever, is van de baan. Zijn collega van binnenlandse zaken, onder wie personenverkeer ressorteert en die een dergelijke maatregel dus zou moeten implementeren, vindt het plan niet praktisch. Dat heeft hij maandag laten weten.

"Hoe kunnen we van een volwassene vragen verantwoording af te leggen aan haar moeder of haar ouders? Volwassen vrouwen moeten hun eigen leven leiden. Wij discrimineren niet. Volwassen vrouwen hebben het recht om te reizen waarheen zij willen", zei minister Syed Hamid Albar.

Albar reageerde op de uitspraken van zijn collega van buitenlandse zaken, Rais Yatim, die zei dat vrouwen verplicht moeten worden om aan te tonen dat ze een geldige reden hebben om alleen te reizen. Volgens Yatim zou zijn maatregel ervoor kunnen zorgen dat vrouwen niet meer kunnen worden ingezet als drugskoeriers.

De krant New Sunday Times meldde zondag dat momenteel 119 Maleisiërs, voor het overgrote merendeel vrouwen, in het buitenland vastzitten voor drugsgerelateerde misdrijven.

Vrouwenrechtenorganisaties kwamen onmiddelijk in het geweer tegen Yatims plan. De beweging Sisters in Islam sprak van een schending van de rechten van de mens en niet alleen die van de vrouw. Ook de Maleisische minister voor vrouwen- en gezinszaken, Ng Yen Yen, zei al meteen niets in het voorstel te zien.