Bevrijdingsdag weer grote muzikale happening

Bevrijdingsdag wordt vandaag weer gevierd met veel muziek. De dertien Bevrijdingsfestivals, in alle provincies en de hoofdstad, trekken jaarlijks ongeveer 750.000 bezoekers. Dj Ferry Corsten, VanVelzen en het duo Pete Philly& Perquisite zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid 2008.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de drie acts uitgekozen om vandaag per helikopter door Nederland te vliegen om op de muziekfestivals op te treden. Het is de eerste keer dat een dj Ambassadeur van de Vrijheid is.

De muzikanten roepen onder het motto 'Vrijheid maak je met elkaar' de festivalbezoekers door het hele land op zich in te zetten voor vrijheid overal ter wereld. Ook brengen ze hun eigen versie van het Lied van de Vrijheid ten gehore.

Bevrijdingspop in Haarlem is het grootste en oudste Bevrijdingsfestival. De Britse band Kula Shaker, de Amerikaanse rockgroep Juliette and the Licks en de Nederlandse zanger Alain Clark zijn enkele van de acts die te zien zijn tijdens de 28e editie in de Haarlemmer Hout.

De officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding vindt dit jaar plaats in Rotterdam. De stad pakt extra groot uit met drie podia, meer dan dertig bands, dj's en acts en een grote vuurwerkshow. Premier Jan Peter Balkenende verricht om 13.00 uur in het bijzijn van onder anderen burgemeester Ivo Opstelten en de commissaris van de koningin van Zuid-Holland de officiële opening in de Maasstad. De premier ontsteekt het Bevrijdingsvuur op de Erasmusbrug als teken dat de bevrijdingsfeesten in het hele land kunnen beginnen.