Anne Frank herdacht in rockopera

Het leven van Anne Frank staat centraal in een nieuwe rockopera. In de Amsterdamse bioscoop Tuschinski is vanavond, kort na de nationale dodenherdenking, Dear Anne in première gegaan.

Musici en operasterren brachten vijftien nummers ten gehore over de beroemde onderduiker, de jodenvervolging en de strijd voor vrijheid. Historische filmbeelden lardeerden het concert.

De rockopera, "een muzikaal antwoord op haar dagboek", werd uitgevoerd door tenor Robert Kops, sopraan Henny de Snoo-Breugel, mezzosopraan Marleen van Breugel en de band Pure. De nummers zijn geschreven door Mahinder Toelaram, Pan Blasky en Jeroen Joustra.

Toelaram heeft het initiatief genomen tot de productie. "Dear Anne maakt ons ervan bewust dat wat met Anne Frank is gebeurd, opnieuw kan gebeuren. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat er mensen zijn die hun leven hebben gegeven voor de vrije samenleving waar wij in mogen leven."

Buddy Elias, de neef van Anne Frank en beheerder van het Anne Frank Fonds in Basel, heeft volgens de makers zijn goedkeuring gegeven aan de rockopera. Elias had eerder dit jaar bezwaar gemaakt tegen een musical over Anne Frank die in Spanje in première ging. Hij vond een musical geen gepaste vorm voor het verbeelden van oorlogsleed.

De rockopera Dear Anne is deze maand verder nog te zien in Den Haag, Leeuwarden, Eindhoven, Lelystad en Arnhem.