Cycloon Myanmar eist honderden levens

Cycloon Nargis heeft in Myanmar honderden mensenlevens geëist. De cycloon heeft dit weekeinde een spoor van vernielingen getrokken door het voormalige Birma. De autoriteiten hebben in de vijf zwaarstgetroffen regio's de noodtoestand uitgeroepen. Volgens staatsmedia is in die delen van het land minstens 50 procent van de gebouwen beschadigd of ingestort door het natuurgeweld.

De harde winden bereikten snelheden tot 192 kilometer per uur. In de laaggelegen kustgebieden is de kans op catastrofale overstromingen groot. De wind zou volgens meteorologen het zeewater kunnen opstuwen tot 3,5 meter boven het normale peil. In het gebied wonen tienduizenden mensen. Volgens de staatsradio van Myanmar zijn grote gebieden aan de kust bijna compleet verwoest.

De schade in de grootste stad van het land, Yangon, is ook bijzonder groot. De elektriciteitvoorziening, telecommunicatie en de drinkwatervoorziening zijn uitgevallen. Van tal van gebouwen zijn de daken afgewaaid. Omgewaaide bomen maken verkeer onmogelijk. Treinen en vliegtuigen kunnen eveneens niet worden gebruikt. Delen van de stad zijn overstroomd en in de haven zijn zeker vijf schepen gekapseisd, meldde het Chinese persbureau Xinhua vandaag.

Update: 13.38 uur
De cycloon heeft inmiddels 243 mensenlevens geëist. Dat meldt de BBC op basis van de staatstelevisie in Myanmar. Meer dan twintigduizend huizen zouden zijn verwoest. De totale omvang van de schade zal vermoedelijk pas over enkele dagen duidelijk worden.