Amerikaanse aanval vlakbij ziekenhuis

Door het Amerikaanse leger afgevuurde raketten hebben zaterdag een gebouw vlakbij een ziekenhuis in de Bagdadse sloppenwijk Sadr City verwoest. Zeker 23 mensen zijn daarbij gewond geraakt. Het ziekenhuis werd niet getroffen, maar onder de gewonden bevinden zich naar verluidt wel mensen die voor het ziekenhuis stonden te wachten tot het bezoekuur zou beginnen. Ook zijn zeventien ambulances verwoest of beschadigd, aldus de directeur van het ziekenhuis.

Het verwoeste pand was volgens de Amerikanen een commandocentrum van sjiitische strijders. Het leger beschuldigde de opstandelingen ervan burgers als menselijk schild te gebruiken. Amerikaanse en Iraakse troepen voeren al sinds maart operaties uit tegen sjiitische strijders in Sadr City, een bolwerk van het Mahdi-leger van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr. Uit de wijk zijn de afgelopen tijd honderden raketten en granaten afgeschoten op de Groene Zone, waar de Iraakse regering en ambassades huizen.

In totaal vielen vrijdag en zaterdag bij gevechten in Sadr City zeker honderd gewonden, meldden Iraakse gezondheidsfunctionarissen. Vrijdag werden volgens het Amerikaanse leger tien sjiitische strijders gedood.