Zondag internationale lachdag

Zondag is het internationale lachdag. De bedoeling is om vaker te lachen, om zo gelukkiger te worden. Het initiatief is tien jaar geleden genomen door de Indiase dokter Madan Kataria, die lachen als therapie aanbeveelt ook als er niets grappigs is. Volgens deze giechel-goeroe lachen we niet omdat we gelukkig zijn, maar zijn we gelukkig omdat we lachen.

De beweging van Kataria heeft wereldwijd enorme aanhang. Zo zijn er 3500 lachclubs op de aardbol. Zondag zijn er in meerdere grote hoofdsteden demonstraties, zoals om 15 uur in Brussel op het Muntplein. "We openen onze mond en roepen 'hahaha'", zo luidt het programma volgens organisatrice Hika Lenaerts, vandaagin de Vlaamse krant De Standaard. "Je hersenen kennen het verschil niet tussen een georkestreerde of een spontane lach. Bij beide worden endorfinen aangemaakt. Je voelt je daardoor vrijer en vrolijker."

België telt ruim dertig lachclubs. De deelnemers doen er lachoefeningen, zoals de leeuwenlach, de verlegen lach of de brandweerlach. Maar uitlachen is niet toegestaan. Nederland heeft volgens lachyoga.nl zo'n tien lachclubs, van Terneuzen tot Drachten. Of er morgen in Nederland ook speciale lachactiviteiten georganiseerd worden is niet bekend.