VVD: verpakkingsbelasting idioot

De verpakkingsbelasting voor fabrikanten is ''van alle bizarre belastingverhogingen die dit kabinet heeft doorgevoerd de meest idiote''. Tweede Kamerlid Han ten Broeke van de VVD zei dat vanochtend in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak wijst de verpakkingsbelasting af.

Vanochtend werd bekend dat supermarktketen Albert Heijn de verpakkingbelasting gaat doorberekenen aan de consument. Die gaat daardoor rond 1 procent meer betalen voor producten. Volgens Ten Broeke holt dat de koopkracht en het vertrouwen in de overheid uit, terwijl het voor het milieu niet zal werken. Hij sprak van ''een symbolische maatregel''. SP'er Van Raak meent dat de overheid beter regels kan stellen voor verpakkingen dan een belasting opleggen.

Volgens Mei Li Vos van de PvdA zal de verpakkingsbelasting wel effect hebben. Zij verwacht dat consumenten bedrijven onder druk gaan zetten om hun producten te verkopen zonder overbodige verpakking. Dat is in het buitenland ook gebeurd, aldus Vos.