Eindhoven moet veiliger bij grote evenementen

De gemeente Eindhoven moet wat doen aan de veiligheid rond grote evenementen zoals Koninginnedag of het kampioenschap van PSV. Hulpdiensten konden door de enorme drukte slachtoffers niet goed bereiken. Bij verdere groei kunnen zij niet meer instaan voor de gevolgen en ze maken zich steeds meer zorgen. “Als het echt fout was gegaan, was er niet genoeg ruimte geweest om erbij te komen” zegt politiechef T.J. Gosen en ambulancemanager H. de Volder in reacties. “Er was een te grote concentratie, we moeten mensen echt beter verspreiden over de stad."

“Wij hebben twee jaar geluk gehad dat er geen grote problemen zijn ontstaan, maar zeker op de kop van het Catharinaplein, het Stratumseind en het Begijnenhof was het veel te druk”, vindt de politiechef.

Politie en brandweer en ambulancedienst gaan binnenkort met de gemeente om de tafel om de problemen te bespreken want volgens de Volder en Gosen zijn er teveel risico’s die er genomen worden. Vorig jaar lag een slachtoffer dat in de verdrukking was gekomen een half uur op een ambulance wachten.

Wel is er sinds dit jaar een proef met een gehuurde ambulancemotor gedaan die volgens de Volder gelsaagd is. Er rijdt dan een eigen verpleegkundige mee. "Met de motor kun je eerst kijken hoe ernstig het is want we hoeven niet iedereen mee te nemen. Daarbij kunnen mensen met lichte verwoningen ook zelf naar het ziekenhuis."