Rabobank betrokken bij belastingschandaal in VS

De Amerikaanse belastingdienst IRS onderzoekt de betrokkenheid van de Rabobank bij een groot belastingschandaal. Nadat The Wall Street Journal hier gisteren over berichtte, heeft een woordvoerder van de Rabobank de betrokkenheid bevestigd. Een klokkenluider heeft de autoriteiten op het spoor van de Rabobank gebracht.

De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken de rol van de bank bij het mogelijk maken van constructies om belastingvoordelen te behalen. De IRS ziet sommige van die constructies als belastingontduiking. Een aantal bedrijven dat middels de constructies voordelen heeft behaald, heeft al een schikking getroffen met de belastingdienst. Volgens klokkenluider Joseph Insinga was de bank betrokken bij meer dan honderd transacties, die de Amerikaanse overheid voor bijna anderhalf miljard dollar hebben benadeeld.

De woordvoerder zegt dat de bank slechts "zijdelings betrokken" is bij het schandaal. De bank heeft niet bijgedragen aan het bedenken van de constructies, maar heeft alleen als financier opgetreden. Volgens de Rabobank wordt hier een zaak boven water gehaald die al in 2002 bekend was.

Submitter:  Bron: ANP/AD