Geen superbus tijdens Spelen

Er zal tijdens de Olympische Spelen in Peking geen superbus rijden. Vanwege de strenge regels die de Chinezen stellen, mag de bus niet door de straten van Peking rijden. De bus, die is ontworpen door ex-astronaut Wubbo Ockels, zou buiten de bestaande verkeerscategorieën vallen die men in China kent.

Het was de bedoeling dat de superbus tijdens de Spelen officieel aan de wereld zou worden gepresenteerd. Daarna moest de bus heen en weer gaan rijden tussen het Holland House en het olympisch dorp. Omdat de Chinese autoriteiten het niet toestaan dat de bus daadwerkelijk deelneemt aan het verkeer, kan de bus alleen op pallets worden tentoongesteld. "Dat wordt een erg schrale presentatie voor veel geld.", aldus Ockels. In samenspraak met de Technische Universiteit Delft, is nu besloten om de presentatie gewoon in Delft te laten plaatsvinden. Internationaal is er al veel belangstelling voor de superbus getoond, waardoor men genoeg aanwezigen verwacht tijdens de presentatie in juni.

Het geesteskind van Wubbo Ockels is om een aantal redenen interessanter dan de bussen die nu rondrijden. De maximale snelheid zal twee keer zo hoog liggen als bij de huidige bussen, namelijk 160 kilometer per uur. Een elektromotor zorgt voor de aandrijving, waardoor de superbus milieuvriendelijker zal zijn. Door de lengte van ongeveer vijftien meter, kunnen er meer passagiers worden vervoerd. Door al deze voordelen zou de superbus een goed alternatief kunnen zijn voor de peperdure Zuiderzeelijn tussen Amsterdam en Schiphol. De TU werkt momenteel aan een zeven miljoen euro kostend demonstratiemodel.