Grote kunstschat ontdekt in Duitsland

De Duitse federale opsporingsdienst LKA heeft in een pakhuis in München een grote kunstschat met een waarde van omgerekend 64 miljoen euro in beslag genomen. Het gaat om antieke kunstvoorwerpen uit de vroegere Maya-, Inca- en Aztekenrijken in Latijns-Amerika, meldde de LKA gisteren.

De circa 1100 voorwerpen - vooral sculpturen, maskers en sieraden - zitten verpakt in kisten. Volgens de LKA zullen ze nog jaren in Beieren opgeslagen liggen omdat het zeer veel tijd zal kosten om te bepalen wie de rechtmatige eigenaar is of eigenaren zijn. Landen als Colombia, Costa Rica en Peru eisen de spullen op, maar ook een Costaricaanse kunstverzamelaar.

De 66-jarige Costaricaan zou de kunstvoorwerpen in het geheim van Spanje naar Duitsland hebben later vervoeren. Volgens de LKA stond de kunstschat onder toezicht van de Spaanse autoriteiten om opgehelderd te krijgen wie er recht heeft op de voorwerpen. Die zouden onderdeel zijn geweest van een tentoonstelling die in 1997 in Santiago de Compostella plaatsvond.