Lubbers niet vervolgd voor billenknijp-aanklacht

Een federale rechter in New York heeft een aanklacht wegens ongewenste seksuele intimiteiten tegen oud-premier Ruud Lubbers afgewezen. De zaak was aanhangig gemaakt door Cynthia Brzak. Brzak beschuldigde Lubbers in de tijd dat hij Hoge Commissaris van de Vluchtelingen was van ongewenste intimiteiten. Het koste de Nederlander uiteindelijk zijn baan bij de VN.

Volgens rechter Robert Sweet blijkt zonneklaar uit eerdere gerechtelijke uitspraken dat de Verenigde Naties en het VN-personeel immuniteit genieten op het vlak van arbeidsrelaties. Hij had daardoor naar eigen zeggen geen andere keus dan de aanklacht te verwerpen, meldde het Amerikaanse persbureau Associated Press woensdag. De advocaat van Brzak heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.

Niet alleen Lubbers, die Brzak in december 2003 onbetamelijk zou hebben beetgegrepen na een zakenontmoeting, werd genoemd in de klacht. Ook oud-secretaris-generaal Kofi Annan en zes anderen hadden zich volgens de Amerikaanse moeten verantwoorden voor de rechter. Annan weigerde in te grijpen ondanks een belastend rapport van ondersecretaris-generaal Dileep Nair, die adviseerde Lubbers aan te pakken wegens wangedrag en machtsmisbruik in een poging de uitslag van het onderzoek tegen hem te beïnvloeden. De toenmalige secretaris-generaal wenste de Nederlander niet te ontslaan. Lubbers stapte in februari 2005 zelf op.