Homo van catwalk gesleurd op Rembrandtplein

Koninginnedag is in Amsterdam volgens de politie rustig verlopen. Wel een wanklank komt van het Rembrandtplein. Daar vonden allochtone jongeren het vanmiddag nodig om een deelnemer aan een homo-modeshow lastig te vallen. Het model deed mee aan een catwalk die was georganiseerd door Jennifer Delano van The Artist Advice. Doel van de manifestatie was juist om op een positieve manier aandacht te vragen voor meer tolerantie voor homoseksuelen.

Op het moment dat model Mike du Pree voor de tweede keer de catwalk betrad, werd hij er hardhandig vanaf getrokken, onzedelijk betast en met geweld bedreigd. Een model dat hem te hulp schoot, kreeg een paar flinke klappen.

Jennifer Delano, organisatrice en initiatiefneemster van het project reageert geschokt: ''Ik begrijp niet dat tijdens iets wat zo positief is, er mensen zijn die dit per se willen verstoren. Ik ben erg geschrokken.''

In overleg met model Du Pree zal worden besloten over de te nemen juridische stappen.

Voor de rest vonden er in de hoofdstad weinig problemen plaats. Het bleef bij wat opstootjes. Aan het eind van de middag had de politie ruim twintig personen aangehouden. ''Dat valt mee'', zei een woordvoerder.