DNA-test: resten kinderen tsaar gevonden

Botfragmenten die zijn gevonden in de buurt van Jekaterinenburg zijn afkomstig van twee kinderen van de laatste Russische tsaar, Nicolaas II. DNA-onderzoek van de botten heeft dit definitief uitgewezen. Het gaat om de resten van troonopvolger Alexej en zijn zusje Maria. Dit heeft de gouverneur van de Russische regio Sverdlovsk woensdag bekendgemaakt.

De botfragmenten werden vorig jaar door archeologen gevonden.

Nicolaas II deed in 1917, terwijl Rusland in de ban was van de revolutie, troonsafstand. Hij en zijn gezin werden opgepakt en in 1918 naar Jekaterinenburg in Siberië overgebracht. In een kleine kamer in de kelder van het huis waar ze werden vastgehouden werden Nicolaas, zijn vrouw Aleksandra en hun vijf kinderen door de bolsjewieken geëxecuteerd. De lijken werden in een vrachtwagen geladen en, volgens de meeste historici, in eerste instantie begraven in een mijnschacht.

In 1991, het jaar dat de Sovjet-Unie ineen stortte, werden de overblijfselen van Nicolaas, zijn vrouw en drie van de kinderen opgegraven en in 1998 herbegraven in Sint-Petersburg. Maar de overblijfselen van Alexej en Maria werden nog vermist.