Rusland 'open' voor Nederlandse aardgasplannen

Rusland staat open voor concrete Nederlandse voorstellen voor de ontwikkeling van de aardgasvelden onder het Noord-Russische schiereiland Jamal. Dat heeft de Russische premier Viktor Zoebkov dinsdag gezegd na afloop van een gesprek met premier Jan Peter Balkenende (CDA). Ook de mensenrechtensituatie in Rusland kwam ter sprake.

"Wij nodigen Nederlandse bedrijven uit om concrete, goed onderbouwde projectvoorstellen te doen", zei Zoebkov. "Bedrijven als Gazprom staan daarvoor open." Gazprom, grotendeels in handen van de Russische staat, is het grootste aardgasbedrijf ter wereld. Zoebkov zelf wordt naar verwachting de nieuwe bestuursvoorzitter van Gazprom. Vladimir Poetin, nu nog president, volgt Zoebkov binnenkort op als premier.

Een groep Nederlandse bedrijven, waaronder oliegigant Shell en gasbedrijf Gasterra, wil graag meedoen aan de winning van aardgas in Jamal, een afgelegen, uitgestrekt en koud gebied met enorme gasvelden in het noordwesten van Siberië. Tijdens een bezoek van Balkenende aan Moskou in november vorig jaar was de ontwikkeling van Jamal ook al een belangrijk gespreksthema.

Balkenende heeft ook de mensenrechtensituatie in Rusland bij Zoebkov aan de orde gesteld, zei hij na afloop. Balkenende zei met name Zoebkovs aandacht te hebben gevraagd voor het gebrek aan persvrijheid in Rusland, de situatie waarin de oppositie verkeert en de beperkte bewegingsruimte voor maatschappelijke organisaties. Zoebkov sprak van een gesprek met een 'openhartig karakter'.

Na afloop van het gesprek met Balkenende werd Zoebkov ontvangen door koningin Beatrix.