EU eens over samenwerkingsakkoord met Servië

De EU en Servië zullen vanmiddag een samenwerkingsakkoord tekenen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn het daarover dinsdag eens geworden in Luxemburg, aldus de Sloveens minister van Buitenlandse Zaken Dmitrij Rupel, die de vergadering voorzat.

De Servische president Boris Tadic komt nog vanmiddag naar Luxemburg voor de ondertekening. De uitvoering van het zogeheten stabilisatie- en associatieakkoord (SAA) en de ratificatie ervan (en daarmee de handelsvoordelen voor Servië) worden afhankelijk gemaakt van het oordeel of Servië volledig samenwerkt met het Joegoslavië-Tribunaal. Dat was een eis van Nederland en België.

Nederland is tevreden met de uitkomst van het overleg, zei de woordvoerder van minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken. ''Dit is een belangrijk gebaar naar het Servische volk en tegelijk blijft het principe van de eis van volledige samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal overeind.''

De overeenstemming tussen de 27 EU-landen kwam er nadat er in de nacht van maandag op dinsdag nog hard was onderhandeld tussen Verhagen enerzijds en vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Sloveense voorzitterschap van de EU anderzijds.

Ook de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic was ''zeer gelukkig'' dat het akkoord tussen de EU en Servië nu na jaren van onderhandelen en ruziën kan worden getekend. ''Dit is een historische dag waarop het pad naar volledig lidmaatschap van de EU voor Servië onomkeerbaar is geworden'', aldus Jeremic. Volgens hem worden de parlementsverkiezingen van 11 mei in Servië nu een referendum over de vraag of de Servische bevolking bij de EU wil horen of niet.

Jeremic ontkende dat het akkoord voorlopig een lege huls zou zijn omdat de voordelen ervan pas ingaan als de van oorlogsmisdaden verdachte vroegere Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic wordt uitgeleverd aan het Tribunaal in Den Haag. Jeremic beloofde opnieuw dat Mladic zeer binnenkort zal kunnen worden gearresteerd.