Taboes doorbroken door lerarentekort

Door het nijpende lerarentekort worden taboes rondom salarisverhogingen en betere secundaire arbeidsvoorwaarden doorbroken. Bemiddelingsbureaus bieden leaseauto’s aan voor flex-docenten. Docenten die een nieuwe collega aanmelden krijgen een bonus. Scholen lijken er alles voor over te hebben om die ene goede docent te krijgen, ook als dat het stelen van een docent bij een andere school betekent.

Jos Deelen van werving- en selectiebureau DeVocare uit Uden: “Als een school mij om een kei van een docent vraagt, zeg ik: ik heb er wel een bij een andere school, maar dan moet er wel onderhandeld kunnen worden over het salaris. Dat gebeurt dan. Dat vind ik logisch. Het is toch een kwestie van vraag en aanbod.” Twee of drie periodieken extra aanbieden om zo een gewilde docent weg te kopen bij een andere school is dan ook geen taboe meer.

Het is voor de scholen dit jaar moeilijker dan ooit om hun lesroosters voor het nieuwe schooljaar rond te krijgen. Meer dan de helft van de scholen heeft open vacatures waar geen docent voor te vinden zijn. Met name voor de talen en de exacte vakken is het moeilijk om aan docenten te komen. Aan de toezeggingen van minister Plasterk van Onderwijs om de lerarensalarissen op te hogen hebben de scholen dan ook niets.

De grote lerarentekorten doen zich voornamelijk in de Randstad voor. Om de tekorten tegen te gaan wordt ook in het bedrijfsleven actief gezocht naar leraren. Met banken wordt gekeken of bankmedewerkers niet een paar dagen voor de klas kunnen staan nadat zij hun onderwijsbevoegdheid halen. Hiermee wordt gehoopt op ongeveer duizend extra economieleraren.