Aantal overvallen in 2007 flink gestegen

Afgelopen jaar zijn er in Nederland meer overvallen gepleegd dan in de voorgaande jaren. Ten opzichte van 2006 werden er 322 meer overvallen gepleegd. De daling die in de laatste jaren was ingezet, is daarmee beëindigd.

Begin maart werd er al bekend gemaakt dat met name supermarkten en fastfoodrestaurants in de Randstad met overvallen te maken krijgen. Uit de Misdaadmeter die het AD komend weekend publiceert, blijkt dat ook steden als Enschede, Helmond en Sittard met aanzienlijk meer misdaad te maken hebben dan in de voorgaande jaren. In totaal pleegden criminelen meer dan 2.000 overvallen in 2007; een stijging van ruim twintig procent.

Uit deze cijfers blijkt dat er elke dag zes bedrijven slachtoffer worden van een overval. Doordat de overvallers zeer snel toeslaan, is het in veel zaken moeilijk om tot een oplossing te komen. Vorig jaar werden er niet meer mensen opgepakt, dan in 2006, namelijk 600.

De politie tast voorlopig nog in het duister over de oorzaak van de enorme stijging. Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen zegt hierover: "Het is verontrustend dat een dalende trent is doorbroken met een stevige stijging. Met een gerichte daderaanpak en door samen te werken met bedrijven en gemeenten proberen we er alles aan te doen om het aantal overvallen te verminderen.