Puberhersens bevattelijker voor drugsverslaving

Pubers raken sneller en hardnekkiger verslaafd aan drugs omdat hun hersenen nog groeien. Dat blijkt uit experimenten bij ratten die cocaïne toegediend kregen en waarover deze maand gepubliceerd wordt. De dierproeven geven niet aan dat jonge exemplaren de drugs lekkerder of aangenamer vinden dan wat oudere soortgenoten.

Doordat de hersenen van jongvolwassenen nog groeien, raken ze niet alleen eerder en hardnekkiger verslaafd, hun rijpende brein lijkt ook beter te weten waar de drugs te halen zijn. Ze leggen hierdoor sterkere associaties tussen de ''zalige momenten'' en de plaatsen waar ze die momenten hadden. Mogelijk kunnen ze dat doordat de hogere breingebiedjes, met daarin het geheugen, nog volop in de groei zijn.

De onderzoekers wijzen er op dat hier met de behandeling van jongverslaafden rekening moet worden gehouden. ''Ga er van uit dat er een langdurige therapie nodig is. En misschien moet je zelfs wel een andere strategie volgen; zoals meer ’tegenbeloningen’ aanbieden om de herinnering aan de cocaïne te sussen.''

Zie voor meer info het bronartikel